Bilder från Åland
Ålands prosteri
Min musikverksamhet
Tågbilder
Polska tändsticksetiketter 1958-1965

 

svensk version  

wersja polska 

 

Välkommen till min webbplats. Sidorna är reklamfria och inte sponsrade av någon. Senaste uppdatering och verifiering av länkarna 1.1.2018.

 

  Aktuellt väder på Åland - temperatur, fuktighet, lufttryck, vind, nederbörd m m.

  Satellitbilder över hela världen - välj önskad punkt och avstånd från jorden

  Avståndsräknare mellan valfria platser på jorden - skriv in geografiska koordinater

Mitt namn är Henryk Gwardak och jag är utbildad diplomorganist och pianist från musikhögskolan i Wroclaw, Polen. Mitt liv kan man dela upp i två perioder: före och efter 1987, då jag lämnade mitt hemland och flyttade till Åland.

I Polen arbetade jag mest i kyrkor som kantor-organist och i musikskolor som musiklärare. Sedan 1983 har jag konserterat flitigt i många olika länder. Jag har även uppträtt i Japan, Trinidad och på Svalbard. Dessutom har jag varit orgelfestivalledare både i Polen och på Åland.

Vid 36-års ålder flyttade jag alltså till Finland och Åland och började arbeta som kantor i Saltvik samt som musiklärare vid Musikinstitutet i Mariehamn. Livet på Åland löper lugnt. På somrarna kommer det tusentals turister hit. Då är det speciellt vackert här, fina stränder, många röda granitklippor, mycket sol och grönska, sommarfester och andra aktiviteter.

Mina intressen förutom musik är all slags kommunikationsmedel och trafik. Sedan barn har jag alltid varit fascinerad av bilar, bussar, tåg och spårvagnar och dess trafikorganisation. Redan när jag gick i grundskolan brukade jag åka runt med spårvagnar och skrev av alla tidtabeller för att sedan kontrollera om de gick rätt. Efter några år blev jag intresserad av busstrafik. Jag tillbringade många timmar på busstationer och tittade på bussarnas avgångar samt gjorde egna busstidtabeller. Detta gjorde jag istället för att läsa läxor. Sedan blev det tågtrafik. Jag har alltid velat bli en lokförare, som många andra pojkar. Under mina musikstudier efter skoltiden gick jag direkt till tågstationen för att observera tågen, prata med lokförarna, studera turlistor, m m.

De flesta sidorna är på polska vilket är mitt modersmål. Men åtminstone bilderna kan du titta på.

På mina musiksidor hittar du uppgifter om mina konserter samt bilder från mina konsertresor till Japan, Västindien, Svalbard, Bornholm och Paris. Du kan också lyssna till några orgelstycken som jag har spelat in under mina konserter. 

Till sist, om du kanske är intresserad - se min samling av 365 polska tändsticksetiketter från 1950- och 1960-talet.

Läs gärna om mig i tidningen Resonans 2/2004, artikeln "Det är orgelns egenskaper som styr".